Ik help jou om je te verbinden met je essentie en nieuwe ZIN te vinden en geven aan je werk en je leven

 Josephine van den Bogaard

Voor wie?

Ik geloof dat het voor iedereen mogelijk is om na je vijftigste tot volle bloei te komen en vervulling te ervaren in je werk en je leven. Ouder worden is een proces van groei naar heelheid. Van verrijking in plaats van verlies, zoals we vaak geneigd zijn te denken in onze huidige tijd. Na je vijftigste ben je met een beetje inspanning nog heel lang vitaal. Er zijn nog volop mogelijkheden om een wending te geven aan je werk en je leven. Juist in deze fase van rijpe volwassenheid kun je je levenservaring en talenten goed inzetten voor een snel veranderende wereld.

Wat drijft mij?

Mijn eigen reis door het leven wordt gestuurd door twee verlangens: het verlangen naar antwoorden op diepe levensvragen, zoals ‘wie ben ik?’ en ‘waartoe ben ik hier op aarde?’ én het verlangen om een mooiere wereld te creëren. En die twee hebben veel met elkaar te maken.
De levensvragen brachten mij tot het onderzoeken en beoefenen van verschillende westerse en oosterse spirituele tradities. Het verlangen naar een mooiere wereld leidde mij naar een studie andragogiek (veranderkunde) met een specialisatie in volwasseneneducatie. Ik was er al vroeg van overtuigd dat ontwikkeling van bewustzijn van mensen een belangrijke sleutel is voor het creëren van een mooiere wereld voor iedereen.

Achtergrond in vogelvlucht

Als oudste dochter in een arbeidersgezin met zes kinderen had ik het geluk dat ik als eerste meisje in het dorp mocht ‘doorleren’ op het Atheneum. Dankzij een verlichte onderwijzer en dankzij mijn ruimdenkende vader. Het was het begin van mijn pioniersleven, waarin ik vele nieuwe werelden mocht ontdekken. Daarna de universiteit, waar ik als jonge studente betrokken raakte bij de vrouwenbeweging, die eind jaren zeventig een grote vlucht nam. Daar begon mijn interesse in ontwikkeling en bewustwording van vrouwen, waar ik aan bijdroeg door studie, onderzoek, zelfonderzoek en training. Later ook in de rollen van beleidsontwikkelaar, adviseur en projectleider. Mijn loopbaan liep langs verschillende functies en sectoren. Met als rode draad het werken aan persoonlijke, maatschappelijke en organisatie ontwikkeling.

Verandering van binnenuit

Tijdens  mijn reis werd mij glashelder dat echte verandering –zowel persoonlijk als maatschappelijk- alleen van binnenuit kan komen. Het begint bij onszelf. Wij kunnen de wereld veranderen, door zelf te veranderen. En dat kan écht. Wij kunnen onszelf transformeren, als we dat echt willen. Door innerlijk werk kunnen we een grotere potentie in onszelf aanboren, waardoor we meer van onszelf kunnen worden en nieuwe vermogens aan het licht komen. Dat is niet voorbehouden aan oudere mensen. Maar de overgang naar de derde levensfase is bij uitstek een tijd die zich leent voor herbezinning en het ontdekken van wie jij nog meer bent dan je tot nu toe bent geweest.

Mijn eigen derde fase, nieuwe richting in werk

Enkele jaren geleden besloot ik mijn baan op te geven. Ik wist nog niet wat, maar ik wilde iets gaan doen waar ik mijn hart en ziel in kwijt kon en waar ik al mijn ervaring in dienst kon stellen van de ontwikkeling van andere mensen. In het zoekproces dat daar op volgde ontdekte ik de derde levensfase, én begon ik me steeds meer te storen aan de krampachtige ‘jong-jong-jong-cultuur’ waarin wij leven. Waarin ouderen en ouder worden vooral worden gezien als probleem, en waarin je voor werkgevers bent afgeschreven als je de 45 gepasseerd bent. Terwijl we met ons allen steeds langer leven en steeds langer vitaal zijn. En heel veel te geven hebben. Hoog tijd dus voor een nieuw perspectief op (bewust) ouder worden.
Mijn eigen ervaring met de derde levensfase én mijn passie voor ontwikkeling inspireren mij om actief vorm en inhoud te geven aan een nieuw, positief perspectief op ouder worden. Én om jou als 50+ vrouw te helpen ontdekken hoe ook jij met zin, zon en ziel invulling kunt geven aan je werk en je leven in deze nieuwe levensfase.

Gratis Proefsessie

Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Maak hier een afspraak voor een gratis proef-sessie.

Afspraak maken

Wat cliënten zeggen

Josephine heeft mij op een zeer integere manier begeleid in mijn ontdekkingsreis naar de volgende fase in mijn leven. Precies wat ik nodig had om bepaalde zaken af te sluiten, af te ronden en nieuwe inzichten te krijgen. Vooral de nieuwe inzichten van wat mij niet meer dient en wat nog wel, in een andere vorm, hebben mij vertrouwen gegeven in de toekomst. Mijn toekomst. Ik had altijd moeite om duidelijk te voelen wat ík wil, en niet de ander. Nu luister ik meer naar mijn lijf, mijn gevoel, mijn intuïtie. En het klopt elke keer weer!

Vooral de manier waarop Josephine mij liet voelen, wat de antwoorden waren, vind ik heel bijzonder. Door te doen en de confrontatie aan te gaan. Dat was de afgelopen jaren mijn grote uitdaging. Nu heb ik veel meer vertrouwen in mijn volgende fase.

Mary LudwigFunctie

Gratis Proef-sessie

Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Maak hier een afspraak voor een gratis proef-sessie.

Proef-sessie

Stuur het ingevulde formulier in en ik neem snel contact met je op:

    50+ LifeScan