Werkwijze

Potentieel gerichte aanpak

Ik werk in mijn programma’s voornamelijk met de potentieel gerichte aanpak. Daarbij ligt het accent op het potentieel, oftewel de kans die in een bepaalde situatie verscholen ligt. Het gaat om het verwezenlijken van mogelijkheden en je bewust worden wat je daarin zelf kunt doen. Je gaat als het ware een samenwerking aan met het potentieel. In deze aanpak zien we een probleem niet als iets dat opgelost moet worden, maar als een boodschap waar naar geluisterd wil worden. Het heden en van daaruit naar de toekomst bewegen staat centraal. Wat niet betekent dat we niet vanuit het nu -met frisse ogen- naar het verleden kunnen kijken om ervan te leren.

Enkele belangrijke principes die ten grondslag liggen aan de potentieel gerichte aanpak:

  • Het fundamentele principe in het universum is: alles is energie in beweging, niets is gefixeerd
  • Energie kan niet worden gecreëerd of vernietigd, alleen getransformeerd. Waar aandacht naar toe gaat, gaat energie naar toe. De essentie van energie is transformatie, energie is een transformerend proces. Energie zelf is onzichtbaar, maar het resultaat is onweerlegbaar (vergelijkbaar: elektriciteit is onzichtbaar, maar de lamp brandt)
  • Het bewuste gewaar zijn van de waarnemer beïnvloedt dat wat waargenomen wordt. Met andere woorden wij scheppen onze werkelijkheid door hoe wij kijken.

Principes

Vertaald naar mijn werkwijze ga ik uit van de volgende principes:

  • Je hebt altijd een keuze hoe je reageert op een situatie
  • Als je verandert hoe je kijkt, verandert alles
  • Dat waar je je aandacht op richt, groeit
  • Door je te richten op keuzes en kansen ontstaan er nieuwe mogelijkheden

Inspiratie

Ik laat mij in mijn aanpak met name inspireren door Transformational Presence Coaching, ontwikkeld door Alan Seale en Theory U, ontwikkeld door Otto Scharmer. 

Gratis Proef-sessie

Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Maak hier een afspraak voor een gratis proef-sessie.

Afspraak maken

Wat clienten zeggen

Josephine hielp me weer focus te krijgen in de chaos in mijn hoofd, en mijn gevoelens een plek te geven. Dat deed ze op een manier, die ook aanzet tot verdere actie. In een periode in mijn leven waarin het soms moeilijk was om alle ervaringen uit het verleden een plek te geven in het kiezen voor een nieuwe toekomst, was het heel behulpzaam om met een andere blik te kijken. Josephine doet dat op een rustige wijze, luistert, is scherp in het stellen van de juiste vragen. Haar gevoel voor spiritualiteit maakt dit ontwikkelingsproces zacht en hanteerbaar.
Caroline van LeuvenFunctie

Gratis Proef-sessie

Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Maak hier een afspraak voor een gratis proef-sessie.

Proef-sessie

Stuur het ingevulde formulier in en ik neem snel contact met je op:

    50+ LifeScan